Wat is de Rituelenbar?

“C’est la f*cking vie.”

– Everybody, at some point in their life.

Welkom in de Rituelenbar.

Dé plek waar ritueel voor jou het verschil gaat maken. Maar waar gaan rituelen toch over en waarom kan het voor jou belangrijk zijn?

Het woord ritueel klinkt abstract en kerkelijk ver weg, maar eigenlijk kennen we allemaal grote en kleine rituelen in ons leven. Misschien ben je getrouwd of heb je al eens afscheid genomen van iemand die je dierbaar was. Dat zijn grote veranderingen in het leven die vol zijn van symboliek en ritueel.

Tijdens gebeurtenissen zoals de corona crisis of rampen die ons gezamenlijk treffen zie je rituelen ontstaan. We applaudisseren met z’n allen voor het verplegend personeel, we gedenken met een minuut stilte, we leggen bloemen of kleuren onze social media pagina’s unaniem zwart.

‘Je wil iets doen’, in een situatie die groter is dan jijzelf. Woorden schieten tekort en ritueel geeft je de mogelijkheid iets te kunnen doen. Het biedt houvast, vertrouwen en geeft richting.

Maar ook wanneer je elke avond je kinderen een kusje geeft als ze gaan slapen is dat een ritueel. Het is een kleine handeling, die zich elke avond herhaalt. Met dat ene bezwerende kusje zeg je: ‘Ik hou van jou, sorry voor alle momenten waar ik vandaag tekort geschoten ben, ik hoop dat je niets overkomt.’

Rituelen laten zien wat belangrijk is voor jou. Daarnaast is het fijn om te kunnen handelen, in een situatie die daarom vraagt. Ik ben ervan overtuigd dat rituelen in veel meer situaties in je leven een rol kunnen spelen. Vooral wanneer je het gevoel hebt dat je ‘vast zit’ of ‘meer betekenis’ zou willen ervaren. 

Het kan heel goed zijn dat er geen vast ritueel bestaat voor een gebeurtenis in jouw leven, terwijl het je enorm zou helpen als je ‘iets zou kunnen doen’, om los te kunnen laten, om een nieuw begin te kunnen maken, om te kunnen vieren of om te kunnen rouwen. En wat er niet is, kunnen wij samen maken. Een nieuw ritueel! Jouw ritueel, geeft jou de kracht om te gaan in de richting die jij wil.